Lonkat-alaraaja

Lonkka-polvi-nilkkavaivat ovat hyvin yleisiä ja niihin liittyy usein lonkkaa tukevien lihasten toimintahäiriöitä (heikkous, jäykkyys, vajaatoiminta, kontrollin tai ajoituksen häiriö). Lonkan tulisi olla vahva ja liikkuva,  polvinivel puolestaan vaatii jämäkkyyttä ja nilkassa taas tarvitaan liikkuvuutta ja kontrollia, jotta jalkaterä voisi mukautua erilaisille alustoille. Jos nämä roolit muuttuvat, tulee herkästi ongelmia.

Oleellisin ja tehokkain tapa harjoittaa lonkkia, polvia ja nilkkoja on syväkyykky. Se on ihmiskeholle luontainen asento, jonka perimmäinen tarkoitus on olla lepoasento. Valitettavan harva kuitenkaan edes pääsee laskeutumaan alas saakka ääriasentoon selän, lonkkien, polvien ja nilkkojen jäykkyyksien takia. Ja lähes yhtä moni ei pääse sieltä ylös heikkouksien vuoksi. Mutta sitten kun syväkyykystä löytää lepoasennon ja pääsee ähisemättä ylös, arki sujuu helpommin. Joten mikset työstäisi sitä kuntoon!

Olen käyttänyt syväkyykkyä osana selän, lonkan, polven ja nilkan fysioterapiaa jo pitkään ja pääsääntöisesti esim. polvikulumat eivät ole este tehdä liikettä alas saakka ongelmitta. Itse asiassa kuluneet polvet tykkäävät siitä harjoitteesta. Mutta kuten toisaalla näillä sivulla lukee, lääkkeen ja myrkyn ero on annostelussa. Mitään liikettä tai asentoa ei kannata väkisellä pakottaa vaan edetään kehon ehdoilla.

Syväkyykyssä jalat kannattaa laittaa n. hartioiden leveydelle jalkaterät hieman ulos päin. Laskeudu alas kantapäiden väliin. Pidä paino kantapäillä. Selkä saa pyöristyä luonnollisesti liikkeen lopussa. Rentoudu. Nousussa pidä paino edelleen kantapäille, jännitä vatsa tukemaan selkää ja nouse pakaroita käyttämällä ylös. Selkä ei saa ojentua liikkeen alussa notkolle vaan se suoristuu luonnollisesti liikkeen lopussa muun vartalon mukana.

Yhteystiedot

MoverFysio Toni Gallén
toni@moverfysio.fi
040 755 4636

 

Vastaanotot

Äänekosken Fysiopiste              Palokan Fysioterapia
Kauppakatu 23                            Koivutie 2A1
44100 Äänekoski                        40270 Palokka
014 523 099                                 014 677 777