Niska-hartia

Niska-hartiaseudun (nhs) vaivoihin liittyy hyvin usein  lapaa tukevien lihasten heikkous. Mm. päätetyössä hartiat helposti roikkuvat ja hartialihakset ovat venyttyneenä. Lihaksia tunnustelemalla ne tuntuvatkin käteen jäykältä ja usein sen virheellisesti luullaankin tarkoittavan ’jumia’. Näin ei kuitenkaan ole, vaan lihas on siis venytyksessä. Eli älkää hyvät ihmiset venytelkö hartialihaksia enää entistä pidemmiksi!

Järkevämpi keino onkin alkuun pumpata lihasta verenkierron parantamiseksi. Se onnistuu parhaiten pyörittämällä käsiä tai esim. keppijumpan avulla. Pitämällä kyynärpäät suorina liike saadaan kohdistettua paremmin lapaluuhun. Tämä on nimenomaan oirehoitoa ja valitettavasti sillä ei pysty saamaan pitempiaikaista muutosta oireiluun. Oireen helpotettua tulisikin aloittaa muutosprosessi rasituksensietokyvyn parantamiseksi. Muutos saadaan aikaan lihaksia vahvistamalla ja se tarkoittaa tehokkaampaa treeniä, raskaita toistoja ja pitkäjänteisyyttä. Sen vuoksi harva sitä jaksaa tehdä ja ehkäpä siksi nhs-vaivaisia onkin niin paljon.

Sopivia harjoitteita lapaa tukevien lihasten vahvistamiseksi ovat roikkuminen ja lapapumppaukset. Roikkuminen on yleisliike koko ylävartalolle, joka toimii tässä tilanteessa erityisen hyvin. Venytys kohdistuu mukavasti oikealla tavalla koko niskahartiaseutuun ja pitempään roikkuminen myös vahvistaa koko ylävartaloa.

Lapapumppauksissa jännitä lavat tiukasti taakse yhteen. Koita pitää kädet rentoina, ja keskity pelkästään lapoihin. Pidä hetki ja ja työnnä lavat eteen. Toista muutamia kertoja. Tämä on kevyttä pumppaavaa liikettä eli käytännössä sitä oirehoitoa. Lisäksi alkuun on tärkeää tiedostaa lapaluut ja opetella liikuttamaan niitä tehokkaasti.

Kun oireet ovat rauhoittuneet, voit aloittaa vahvistamisen. Ota kiinni esim. kaiteesta, tuo jalat lähelle kaidetta ja varaa taakse päin käsien varaan. Pidä kyynärpäät täysin suorina ja jännitä lavat taakse tiukasti yhteen. Pidä hetki ja päästä lavat rennosti eteen. Toista kunnes tunnet lapojen lihaksissa (hartioissa) väsymistä.

Vastaliikkeenä nojaa käsillä kaiteeseen tai pöytään, pidä kyynärpäät edelleen suorana lukossa ja työnnä lavat eteen. Pidä hetki ja päästä rintakehä tippumana lapojen väliin niin pitkälle, että lavat ottavat yhteen. Toista kunnes tunnet lapojen lihaksissa (hartioissa) väsymistä.

Liikkeisiin saat progressioita muuttamalla asentoa enemmän vaakatasoon. Lapavedoissa lähemmäs selinmakuuta, lapatyönnöissä lähemmäs punnerrusasentoa. Muista pitää liikerata mahdollisimman isona.

Tulosta tästä ohjeet: Lapapumppaukset

Yhteystiedot

MoverFysio Toni Gallén
toni@moverfysio.fi
040 755 4636

 

Vastaanotot

Äänekosken Fysiopiste              Palokan Fysioterapia
Kauppakatu 23                            Koivutie 2A1
44100 Äänekoski                        40270 Palokka
014 523 099                                 014 677 777